Lymfaturvotuksen itsehoito ja ennaltaehkäisy

Lymfaödeeman hoidon olennaisimmat menetelmät ovat seuraavat:

 • kompressioasusteiden käyttö tarpeen mukaan (tukihiha ym.)
 • manuaalinen lymfaterapia (lääkärin lähetteellä)
 • itsehoito
 • säännöllinen liikunta
 • painonhallinta

Lymfaödeema on krooninen, vaihteleva ja etenevä sairaus. Lymfaödeema kannattaa aina hoitaa, koska edetessään se johtaa pysyviin ihomuutoksiin ja alueellisen immuunipuolustuksen heikkenemiseen.

Suomen Lymfahoito ry:n sivuilta löytyy ohjeita henkilölle, jolle tehty rintasyöpäleikkaus. Ohjeet koskevat sekä henkilöitä, joilla on lymfaödeema, kuin myös heitä, joilla on riski saada sellainen. Ohjeiden tarkoituksena ei ole rajoittaa jokapäiväistä elämää vaan kiinnittää huomiota asioihin, jotka voivat vaikuttaa turvotuksen syntyyn ja pahenemiseen.

Päivittäinen ihonhoito

Iho on osa elimistön puolustusjärjestelmää. Ihonhoito on yksi tärkeimmistä tekijöistä lymfaödeeman hoidossa. Se auttaa ylläpitämään ihon omaa suojatoimintaa ulkomaailmaa vastaan ja estää näin lymfaödeeman infektioiden kautta tapahtuvaa etenemistä. Vain terve ja hyväkuntoinen iho pystyy suorittamaan tehtävänsä. Turvonneen alueen iho on erittäin herkkä. Sädetetty iho on vielä herkempi.

 • Käytä mieluiten haaleaa tai lämmintä vettä. Kuuma vesi saattaa kuivattaa ihoa ja voi lisätä turvotusta.
 • Taputtele ihosi hellästi kuivaksi pyyhkeellä ja kiinnitä erityistä huomiota sormien väleihin ja niveltaipeisiin.
 • Pese lymfakätesi alhaalta ylöspäin suuntautuvilla liikkeillä.
 • Jos koet, että kuumuus pahentaa oireita, vältä saunomista.
 • Päivittäinen apteekin perusvoiteen levittäminen turvotusalueen iholle estää sitä kuivumasta ja pitää ihon pehmeämpänä ja joustavampana, joten se ei halkeile eikä mene rikki helposti.
 • Rasvaa ihosi mieluummin illalla kuin aamulla, koska rasva vahingoittaa tukihihan materiaalia.
 • Levitä voide lymfakäteen alhaalta ylöspäin.Pidä kainalosi puhtaana ja kuivana, koska lämmin ja kostea ympäristö voivat lisätä sieni-infektion riskiä.
 • Jos kainalon alueella esiintyy kainalotyhjennyksestä johtuvia tuntopuutoksia, vaurioiden välttämiseksi ihokarvojen ajelu on hyvä tehdä peilin edessä.
 • Tarkista ihosi päivittäin (rinnan alueen lisäksi muut alueet, joilla esiintyy turvotusta). Lymfaödeema ja antiestrogeenihoito aiheuttavat ihomuutoksia: iho muuttuu ohuemmaksi ja alttiimmaksi vaurioille ja palaa auringossa helpommin.

Kynsien hoito

Infektioriskin pienentämiseksi kynsinauhat ja kynsiä ympäröivä iho kannatta pitää puhtaana ja pehmeänä.

Kynsihoitolan tai yksittäisen manikyristin tekemissä hoidoissa on tärkeää infektioiden ehkäisemiseksi välttää kynsinauhojen rikkoutumista, desinfioida mahdolliset syntyvät haavat huolella ja kiinnittää hoitolan valinnassa huomiota hygienian hyvään tasoon sekä Suomessa että ulkomaanmatkoilla.

 

Muuta huomioitavaa

 • Aktiivinen säännöllinen liikunta lisää nivelten liikkuvuutta ja parantaa lymfanesteen virtausta. Nivel- ja lihaspumppaustoiminnan kautta myös imusuonten toiminta tehostuu.
 • Vesiliikunta ja uinti ovat lymfaturvotukseen erityisen hyvin soveltuvia liikuntamuotoja. Veden tuottamalla paineella on sama vaikutus kuin kompressiohoidolla; se vähentää nesteen suodattumista kudoksiin ja aktivoi imusuoniston toimintaa.
 • Pese ja desinfioi pienet haavat tai palovammat välittömästi. Voitele vaurioitunut alue antibakteerisella voiteella ja peitä tarvittaessa steriilillä sidetaitoksella. Vakavat vauriot kuuluvat aina lääkärin hoidettaviksi. Hoitamaton tulehtunut ihovaurio voi aiheuttaa koko elimistön tulehdusreaktion.
 • Käytä kumikäsineitä puutarhatöissä. Oman kodin tavanomaisissa taloustöissä käsineitä sen sijaan ei ole välttämätöntä käyttää.
 • Jos mahdollista, käytä mahdollisimman kevyttä rintaproteesia.
 • Rintaliivien tulee olla hyvin istuvaa puristamatonta ja leveäolkaimista mallia.
 • Pidä jalat puhtaina ja kuivina. Varpaiden sieni-infektio voi helposti tarttua käsiin.
 • Vältä turvonneeseen raajaan kohdistuvia hyönteisten pistoja, kotieläinten raapaisuja, puremia ja muita haavoja.
 • Suojaa ihosi hyvin auringolta. Suojakertoimen tulee olla vähintään 25.
 • Käytä tukihihaa ja käsinettä asiantuntijalta saamiesi ohjeiden mukaisesti, tuntemustesi mukaan myös harrastaessasi liikuntaa sekä lentokoneessa.
 • Pidä painosi kurissa tasapainoisella vähäsuolaisella, kuitupitoisella ruokavaliolla. Juo riittävästi vettä, vähintään 1,5 -2 litraa päivässä.
 • Tatuointien ottaminen turvotusalueen puoleiselle vartaloneljännekselle (yläneljännekselle) on kiellettyä, samoin solariumin käyttäminen.
 • Akupunktiopistoksia, verenpaineen mittaamista sekä pistoksia verikokeiden ottamisen, varjoainetutkimusten, rokotusten, sytostaattihoitojen ja muiden suonensisäisten toimenpiteiden yhteydessä ei suositella tehtäviksi lymfaturvotusalueelta.
 • Ei voimakasta hierontaa turvonneelle alueelle.
 • Saunassa turvotuksesta kärsivän alueen voi suojata märällä pyyhkeellä.
 • Keskustele hoitavan lääkärin kanssa ennen mahdollisten vaihtoehtoisten lymfaturvotuksen hoitomuotojen aloittamista.

Kompressiosidonta

Turvotuksen itsehoitoa on myös kompressiosidonta. Sidosten tehtävänä on korvata puutteellista kudospainetta, tukea laskimo- ja imusuonten toimintaa sekä lihaspumpputoimintaa. Lymfaterapian yhteydessä tehtyinä sidokset pitävät yllä saavutettua hoitotulosta ja ehkäisevät turvotuksen paluuta takaisin raajaan. 

Sidos kannattaa opetella tekemään itse, silloin sitä on helppo käyttää aina tarvittaessa. Pyydä lymfaterapiakäynnillä terapeuttia opettamaan sinulle sidonnan tekeminen. Sopivan paineen saaminen sidokseen syntyy harjoittelun kautta. 

Kompressiosidonta on osa lymfaterapiaa ja edeltää yleensä ennen varsinaista lääkinnällistä kompressiohihaa ja -hansikasta.  Terapian jälkeen yläraajaan puetaan ohut putkihiha, jonka päälle tulee kipsinalusvanu- tai superlonpehmustekerros. Sormet sidotaan tarvittaessa, jos ne ovat turvonneet.  Pehmusteen päälle sidotaan vähäelastiset kompressiosidokset.

Kovempaan, fibroottiseen, turvotukseen voidaan käyttää erilaisilla urallisilla pinnoilla varustettuja lisäpehmusteita kompressiosidoksen alle. Mikäli omat hiha ja hansikas tuntuvat löysiltä tai vastaavasti liian kireiltä kannattaa mieluummin tehdä sen hetken tarpeita vastaava sopivasti komprimoiva sidos kuin käyttää epäsopivia painetekstiilejä. Hankalan turvotuksen yhteydessä sidosta voi myös pitää yön yli ja päivisin käyttää omien mittojen mukaan valmistettuja hihaa ja hansikasta. 

Lymfaterapian yhteydessä pyritään pitämään sidoksia seuraavaan hoitokäyntiin saakka. Sidoksia käytetään, kunnes turvotustila ei enää oleellisesti vähene. Painehihaan ja -hanskaan verrattuna sidokset ovat kömpelömpiä. Omat turvotusta lievittävät liikeharjoitteet tehdään kompressiotuotteiden ollessa paikoillaan. Liikeharjoitteluohjeita saa omalta lymfa- ja/tai fysioterapeutilta sekä täältä

 

Lähteet

Step Up, speak Out – “skin and nail care for lymphedema”

The Lymphoedema Support Network - “Skin care for people with lymphoedema”

The National Lymphedema Network – “Lymphedema Risk Reduction Practices”

Lymph Notes – “Maintaining Healthy Skin”

Lancashire and South Cumbria Cancer Services Network - “Advice on skin Care for Lymphoedema “

St Margaret’s Hospice – UK - “Managing arm swelling”

Breast Cancer care – London, UK - “Living with Lymphoedema after Breast Cancer Care

Surrey, West Sussex and Hampshire Cancer Network – NHS, UK - “Living with Lymphoedema”

McMillan Cancer Support -UK  - “Skin Care for Lymphoedema”

JUZO - “Leaflet for patients with Lymphedema of the arm”

Wittlinger Klinik – “Practical Tips and precautions for lymphedema of the arm”

Wounds International – “Preventing skin breakdown in Lymphoedema”

Books: (English)

Living well with lymphedema - Ann Ehrlich, Alma Vinjé-Harrewijn, Elizabeth McMahon.

Lymphedema caregiver’s Guide - Mary Kathleen Kearse, Elizabeth McMahon, Ann Ehrlich.

Lymphedema Management – Joachim E. Zuther